Sladké plody jedovatých rostlin

Jubilejní 40. ročník přehlídky prací SOČ byl pro naši školu velmi úspěšný. Naše studentka ze septimy A Veronika Babyrádová zvítězila ve velké konkurenci prací v oboru Tvorby didaktických pomůcek a technologií nejen v kole okresním a krajském, ale i celostátním.

Její výukový set na téma „Jedovaté rostliny u nás“ zaujal komise v jednotlivých kolech svou komplexností, odbornou přesností a originalitou. Práce se zaměřuje na zatraktivnění botaniky ve výuce biologie a využívá didaktických metod tzv. kritického myšlení. Kromě pracovních listů vytvořila Veronika deskovou hru o jedovatých rostlinách, pexeso a výukovou brožuru, kde se jí podařilo propojit znalosti botanické, morfologické i chemické. Ve spolupráci s Katedrou analytické chemie Univerzity Palackého v Olomouci laboratorně ověřila přítomnost toxinů v semenech a jehlicích tisu červeného.

Veronice děkujeme za vynikající reprezentaci školy a těšíme se na využívání její výukové sady v hodinách biologie. Věříme, že nám zpříjemní již i tak velmi příjemnou výuku botaniky.

Jitka Hrežová