Když nefungují ledviny

Ve středu 24. ledna navštívili studenti zdravotnických oborů dialyzační středisko B – Braun Omnia ve Slavkově. Pokud nevíte, co to vlastně je dialýza – znamená to mimotělní přístrojové očišťování krve od škodlivých metabolitů při nefunkčnosti ledvin, které ve zdravém organismu právě toto zajišťují.
Nejvíce nás překvapilo, kolik lidí v našem okolí dialýzu potřebuje, protože jim selhávají či zcela nefungují ledviny. A věděli jste, že nejčastějším důvodem tohoto stavu je diabetes melitus, lidově cukrovka? Nebo že dialyzovaný nemocný stráví až 5 hodin i 3x týdně napojený na dialyzační přístroj? A že si takový pacient musí velmi přísně hlídat příjem tekutin, ale i některých látek ve stravě? Tohle všechno i další podrobnosti jsme se na exkurzi  dozvěděli a také si prohlédli rehabilitační a ubytovací sociální zařízení, která firma B – Braun Omnia ve Slavkově též provozuje a která slouží nejen dialyzovaným klientům.

Abychom získali ucelený přehled o problematice onemocnění vylučovacího ústrojí – nejen ledvin, předcházela této exkurzi miniexkurze třídy  3. ZA na urologickém sálku nemocnice Vyškov, kde jsme se věnovali onemocnění močových cest a jejich léčbě miniinvazivními metodami.

Byli jsme dokonce za sklem přítomni oboustrannému zavedení stentu do pánvičky ledvinné. Jedná se o zákrok, který zprůchodňuje močovody, pokud jsou utlačeny zvenčí, nebo se přímo v nich nachází překážka – nejčastěji kámen.  A močové kameny jsme také viděli – a jaké! Laik by ani nevěřil, že se něco takového může vytvořit v lidském těle.

Obě exkurze pro nás byly poučným i překvapivým doplněním výuky odborných předmětů.