I my jsme byli součástí cvičení integrovaného záchranného systému!

V úterý 23. 5. 2017 se v prostorách vyškovské nemocnice konalo cvičení integrovaného záchranného systému (IZS), kde měli naši žáci z oboru zdravotnický asistent jedinečnou možnost účastnit se této důležité akce jako figuranti a my, vyučující odborných předmětů, jako maskérky reálných zranění a pozorovatelé.

Příběh, který dokresloval pozadí cvičení, se odehrával na fiktivní oslavě maturitního večírku, kde to studenti přehnali s alkoholem a marihuanou. Jeden z nich hodil pyrotechniku do ohně, poté došlo k výbuchu, při kterém tři maturanti zemřeli na místě, jeden byl v hlubokém bezvědomí, spousta z nich utrpěla popáleniny a další lehká i těžší zranění jako např. zlomeniny, tržné rány. Mezi problémové modelové situace byly také zařazeny stavy epilepsie, astmatický záchvat nebo těhotná se silnými bolestmi břicha. Akci na místě záchranářům komplikovala tři silně podnapilá a agresivní děvčata.  Svojí role se na večírku také vzorně zhostili dva pedagogové, kteří volali tísňové linky, hasili hořící žáky, snažili se resuscitovat i uklidňovat. Přivolány byly všechny složky IZS – záchranka, hasiči, policie státní i městská. Dále došlo k reálnému otestování mobilní aplikace ZÁCHRANKA, kterou si přivolala ztracená, poraněná dívka půl hodiny po výbuchu.

Po vytřídění raněných dle závažnosti došlo k jejich ošetření a poté k následné evakuaci do nemocnice, tam byli figuranti dále vyšetřeni a umístěni na různá oddělení dle závažnosti a druhu poranění. Ani v reálných prostorách zdravotnického zařízení nezapomněli zranění naříkat, sténat a hrát své role, takže i na ambulancích si museli poradit s výtržnicemi nebo poskytnout první pomoc při epileptickém záchvatu.

Pro všechny zúčastněné tato situace byla silným emotivním zážitkem a všichni si samozřejmě přejeme, aby toto cvičení –  zůstalo jen cvičení!!!

A ještě na závěr, komu tedy náleží poděkování a pochvala?!

Žáci 2. ZA, 3. ZA, Klára a Jan Zmrzlí, Mgr. Jaroslav Spáčil, Mgr. Renata Zourková.

 

Za odborné vyučující Šárka Trávníčková, Kateřina Grmelová a Veronika Veselá.