Honba za klenoty Anglie

Jak se nejlépe naučit anglicky? Vyrazit do Velké Británie! Gymnázium a SOŠZE ve Vyškově uspořádala ve dnech 23. 4. – 29. 4. 2017 studijně poznávací zájezd do Velké Británie s názvem Klenoty Anglie. Zájezdu se mohl zúčastnit každý, kdo měl zájem poznat novou zemi a zlepšit se v anglickém jazyce díky časté komunikaci s rodinami, ve kterých se bydlelo. Rodiny byly rozmanité, od mladých párů s malými dětmi až po starší, a my jsme mohli na vlastní kůži poznat, jak funguje anglická rodina během týdne.
Dobrodružství začalo po nástupu do autobusu. V neděli 23. 3. jsme zamávali rodičům a vydali se na dlouhou cestu do zahraničí. Pokračovali jsme přes Českou republiku, Německo, Belgii a konečně Francii, kde jsme před osmou hodinou ráno nastoupili na trajekt. Po dvou hodinách jsme zahlédli bílé útesy Anglie.

Poledne – jsme v Brightonu. V anglickém přímořském městě, kde nás čekala návštěva podmořského světa. Všichni jsme byli uchváceni podmořským životem nejrůznějších druhů ryb a ostatních v moři žijících tvorů. Měli jsme možnost ochutnat pro tuto krajinu typické jídlo Fish&Chips. Následovala procházka po pláži a možnost nakoupení suvenýrů. Ve večerních hodinách jsme konečně dorazili do oxfordských rodin. Zasloužený spánek.

Ráno nás probudil svit slunce. Po vydatné snídani jsme se vydali na cestu do centra Oxfordu. V Christ Church College jsme se ocitli v “bradavické jídelně”, v místě natáčení filmů Harryho Pottera. Dýchla na nás atmosféra anglické vysokoškolské koleje. Přesunuli jsme se do Etonu, obce se soukromou chlapeckou školou s dlouholetou tradicí, kterou navštěvovali i princové William a Harry. Kolem nás procházeli chlapci v žaketech a s knihami v rukou. V rodině už nás čekala voňavá večeře včetně dezertu.

Do prosluněného rána se probouzí nejlépe. A přesně takové ráno bylo. Winchester, město s nejdelší katedrálou ve Velké Británii nemohlo chybět na seznamu námi navštívených památek. Podlaha gotické katedrály byla poseta náhrobními kameny významných osobností. Jednou z nich byla i spisovatelka Jane Austenová. Následovaly dvě megalitické stavby. Stonehenge, který však už nepůsobil magicky díky návalům turistů. To se nedalo říct o Aveburry, kouzelném místě, kde mezi velkými kameny pobíhaly bázlivé ovce. Na zpáteční cestě jsme v autobuse usínali.

V 8 hodin ráno jsme seděli v autobuse, jako každý den, a těšili se do původně lázeňského města Bath. Bylo to místo setkávání a povídání se známými. Na místo srazu jsme se vrátili s dalšími suvenýry a namířili k autobusu, abychom prozkoumali zajímavé město Cheddar, odkud pochází stejnojmenný sýr. Já jsem si připadala jako v Moravském krasu. Všude bylo plno skal a jeskyní, které jsme i navštívili. V jedné z nich jsme měli možnost zhlédnout i zajímavý program o lovcích, kteří dříve jeskyně obývali. Provedl nás celou jeskyní a někteří se dokonce báli. V rodinách nás čekalo balení a příprava na cestu domů.

Ráno jsme se rozloučili, pořídili fotografie s rodinami a poděkovali za příjemný pobyt a čas strávený s nimi. Dvě hodiny cesty vzdálený Londýn nás očekával. Nejdříve jsme byli v muzeu zaměřeném na druhou světovou válku. Obrovský krásný prostor zaplněný nejrůznějšími stroji, poznávacími tabulemi a audiovizuálními záznamy nám přiblížil život během války. Procházka nás vedla kolem Big Benu na London Eye, jednu z největších londýnských atrakcí. Naskytl se nám úžasný výhled na památkové centrum Londýna a mohli jsme srovnat kontrast mezi moderní a historickou částí tohoto města.

Celý zájezd nám nepršelo, což považuji spíše za štěstí. Myslím si, že každý si čas ve Velké Británii mohl užít po svém a našel si to, co ho bavilo nejvíce.  Domů jsme dorazili plní zážitků.

Veronika Babyrádová, Lucie Vlčková 6. XA