Purple Comet! Math Meet 2017

Purple Comet! Math Meet je mezinárodní týmová on-line matematická soutěž určená pro studenty základních a středních škol. Koná se vždy v dubnu od roku 2003 a účastní se jí týmy z celého světa, letos 2869 šestičlenných týmů z 59 zemí. 

Naši školu reprezentoval tým s názvem „Sorry jako“ ve složení Jakub Šišma 5.QA, Vojtěch Šišma 3.A, Jiří Setinský 3.A, Luboš Bartík 6.XB, Pavel Kinc 6.XB a Martin Orság 7.MB. Ve své kategorii středních škol do 1200 žáků se umístili na 111. místě (79. percentil) mezinárodně a na 4. místě v rámci zúčastněných 114 týmů České republiky (88. percentil). První místo v ČR jim uteklo jen o 1 bod. Lepšího výsledku dosáhly tři týmy na společném prvním místě v ČR  – Mikulassky graviton (Gymnazium Plzen), GChD7M (Gymnazium Christiana Dopplera), Gáďa a alfa samci (PORG). V mezinárodním pořadí v této kategorii zvítězil tým Pleasant Mother Pheasant Pluckers (Phillips Exeter Academy, New Hampshire, USA) s 29 body.

Úkolem středoškolských týmů bylo vyřešit 30 matematických úloh během 90 minut. Pro ilustraci je tu jedna z nich:

The familiar 3-dimensional cube has 6 2-dimensional faces, 12 1-dimensional edges, and 8 0-dimensional vertices. Find the number of 9-dimensional sub-subfaces in a 12-dimensional cube.

 

Blahopřejeme našim studentům k vynikajícímu úspěchu a těšíme se na další ročník soutěže.