Mezinárodní matematická soutěž Náboj 2017

Dne 7. 4. 2017 se na třinácti různých místech v Evropě konala matematická soutěž Náboj. Jedná se o dvouhodinovou soutěž, ve které se pětičlenné týmy snaží vyřešit co nejvíce matematických úloh. Na začátku soutěže dostane každý tým obálku se šesti úlohami. Jakmile nějakou úlohu vyřeší, odnese ji ke kontrole správnosti. Za správně vyřešenou úlohu dostane tým bod a další úlohu k řešení. Své síly měřilo ve dvou věkových kategoriích více než 850 týmů z Maďarska, Polska, Slovenska, Rakouska, Německa, Velké Británie a samozřejmě Česka. Naši školu reprezentovaly dva týmy.V kategorii Senior soutěžil tým ve složení Petr Vičar (OB), Jan Bednář (OB), Oldřich Kupka (4.B), Martin Orság (MB), Vojtěch Šišma (3.A). Na soutěžním místě (Opava) skončil náš tým seniorů na 4. místě, v rámci celé České republiky na 17. příčce.

V kategorii Junior tým tvořili Pavel Kinc (XB), Vojtěch Drábek (XA), Jan Zmrzlý (XA), Vojtěch Formánek (QA), Jakub Šišma (QA). V pořadí týmů České republiky skončili naši junioři na 67. místě.

Na soutěži byly zádávány příklady, které nás nutily buď řešit problémy „silou“ – vypočítat vše možné i nemožné – anebo použít nějaký nekonvenční postup, logickou úvahu, se kterou je možné získat výsledek rychleji. Úlohy byly z geometrie, jiné z algebry, kombinatoriky, logiky. Některé jsme vyřešili hned a některé nám pořádně zamotaly hlavu.  Jedna z lehčích byla například úloha, kde jsme měli doplnit výrok, aby byl pravdivý: „V tomto výroku je …. % číslic větších než 4, …. % číslic menších než 5 a …. % číslic rovných 4 nebo 5„. Můžete si to zkusit, ale pozor, nezapomeňte, že se počítají i ty číslice, které doplníte.

Náboj byl příležitostí k utužení schopností pracovat v týmu, komunikovat mezi sebou, rozvrhnout si práci a diskutovat nad zadaným problémem. Živá diskuze pokračovala i cestou domů ve vlaku. Před odjezdem jsme se prošli po opavské planetární stezce a poobědvali ve stavbě roku 2013, OC Breda.

Martin Orság, MB

Více informací o soutěži najdete na https://math.naboj.org/