Osvětim – Březinka: továrna na smrt

Dne 21. 3. 2017 – v první jarní den – jsme měli my, studenti SOŠZE, zcela jiný zážitek. Navštívili jsme vyhlazovací, koncentrační tábor Osvětim – Březinku. Prohlídku jsme zahájili průchodem hlavní bránou s nápisem „Arbeit macht frei“, což znamená „Práce osvobozuje“. I když svítilo první jarní sluníčko, bylo nám docela úzko z toho, co jsme viděli a slyšeli.

Informace nám průvodcové dokládali vzpomínkami pamětníků, očitých svědků, odbornou literaturou a literárním i výtvarným uměním.  Postupně jsme procházeli několika bloky budov, ve kterých jsme viděli to, co zůstalo po vězních. Tento tábor byl největší z celé sítě německých koncentračních a vyhlazovacích táborů, kde probíhalo tzv. konečné řešení židovské otázky během 2. světové války. Byli tu vyhlazováni i další lidé, fašisty označovaní jako – podlidé. Viděli jsme jejich kufry, se kterými plni obav přijížděli údajně za prací. Dále zde bylo velké množství brýlí, hromady bot, hrnečků a nádobí nebo ostříhaných vlasů, které pak příslušníci SS vážili a následně po kilech, za slušné peníze, dále prodávali ke zpracování v textilním průmyslu. Naprosto nás ohromil blok 11, tzv. barák smrti. V jeho zdech docházelo ke krutému mučení, týrání a zabíjení nevinných lidí – vězňů, nejčastěji židů. Pocity jsme měli čím dál víc stísněné, zvláště po prohlídce krematoria. Při představě, že zde zahynulo více než milion lidí, nám bylo velmi smutno.
Další částí exkurze byla prohlídka Březinky, zde jsme navštívili ženskou část tábora a jediný veřejnosti přístupný blok, který byl určen pro děti od 3 let. Zhlédli jsme i trosky původních plynových komor a vagón, kterým byli lidé do vyhlazovacího tábora přiváženi.
Exkurze byla velice poučná a umožnila nám vžít se do situace tehdejšího krutého života vězňů. Byl to pro nás opravdu velmi silný zážitek. Jsme rádi, že jsme se této akce mohli zúčastnit a všem doporučujeme tato místa navštívit. Poté si budete vážit života takového, jaký máte.

Studenti SOŠZE