Nálada podzemí

Stalo se již tradicí, že se klášterní sklepení pod vyškovským hřbitovem na Dny památek a kulturního dědictví proměňuje v netradiční výstavní prostory. Podobně jako v minulých letech na realizaci spolupracovalo město Vyškov, Gymnázium a SOŠZE Vyškov a gymnaziální projekt Oživlá historie. Letošní výstava fotografií nesla název Nálada podzemí.

Kurátor výstavy Jiří Lelek představil fotografie Ladislava Madlenaka, Jany Kolčářové, Jitky Wohlgemuthové, Heleny Lelekové, Josefa Kolčáře a Oldřicha Bartoška, jež zachycují atmosféru zdejších klášterních sklepů a také připomínají výstavy v přecházejících letech.

Vernisáž proběhla v pátek 9. 9. 2016 v 17 hodin. V úvodu Jiří Lelek za město Vyškov a Jana Kolčářová za Gymnázium a SOŠZE Vyškov slavnostně předali ceny studentkám gymnázia – autorkám  návštěvníky nejlépe hodnocených vítězných fotografií loňské výstavy Památníky první a druhé světové války: Heleně Procházkové, Katce Bozayové, Adéle Maráčkové, Kláře Zmrzlé, Zuzaně Klusalové a Anněh Smutné. Ocenění návštěvníků získala i fotografie Mgr. Jany Kolčářové.  Vernisáže se opět zúčastnil i slovenský fotograf Ladislav Madlenak ze Žiliny.  Po celou sobotu a neděli již tradičně provázeli sklepením členové gymnaziálního projektu Oživlá historie.

Mgr. Jana Kolčářová