Čerství maturanti – zdravotničtí asistenti se ve svém oboru neztratí

    V týdnu od 16. 5. do 20. 5. probíhaly ve vyškovské nemocnici praktické maturitní zkoušky oboru zdravotnický asistent. Celkem 16 dívek a 6 chlapců třídy 4. ZA vyškovského gymnázia a střední odborné školy pod dohledem svých odborných vyučujících i odborníků z praxe od 6. hodiny ranní pečovalo o vylosované klienty, připravovalo si ošetřovatelské plány, plnilo ordinace lékařů, vyhledávalo a zajišťovalo potřeby svých klientů, komunikovalo s nimi i se zdravotnickým personálem.

    A přestože se jednalo o zkoušku praktickou, museli maturanti svou čtyřhodinovou práci také ve čtvrthodinové obhajobě prezentovat a zdůvodnit před odbornou maturitní komisí. Při tom se samozřejmě projevily i jejich teoretické znalosti a umění používat je v organizaci své práce ve prospěch svých klientů.

A přes určitou nervozitu, která ke zkouškám dospělosti prostě patří, dokázali maturující studenti svým odborným vyučujícím, vrchním sestrám v roli odborníků z praxe, hlavní sestře nemocnice i řediteli své školy a jeho zástupci, kteří se na ně přišli podívat a podpořit je, že jsou po čtyřech letech školy velice dobře připraveni pro zdravotnickou profesi, ať už se chystají věnovat se jí hned (a místa ve zdravotnictví  – i přímo na odděleních, kde si je už během praxe sestry „oťukaly“ mají zajištěná…), nebo po dalším studiu, které někteří plánují. Pochvala od hlavní sestry nemocnice i dalšího zdravotnického personálu dokazuje, že úspěchy v celorepublikové soutěži ošetřovatelství v posledních dvou letech nejsou jen náhodou nebo jednorázovou záležitostí, ale výsledkem soustavné přípravy a trpělivé práce odborných vyučujících.

    Věříme, že i v té opravdové práci, která už nebude na zkoušku, zůstanou naši absolventi stejně pečliví, empatičtí a citliví, zruční a ochotní jako před maturitní komisí. A snad budou v budoucnu také jedni z těch, kteří přispějí k navrácení prestiže zdravotnickým profesím.