Cesta za uměním

Jedinečnou výstavu Andyho Warhola V hloubi mé zahrady“ navštívili v rámci výuky výtvarné výchovy studenti 1. a 2. ročníků vyššího gymnázia a zapojili se do workshopu Vytiskni si Andy Warhola“.

Studenti se seznámili s životem a rozmanitou výtvarnou činností americké pop-artové ikony, s jeho československými kořeny a vyzkoušeli si i tisk monotypu.

Všichni obdivovali ikonické práce, jako je portrét Marilyn Monroe, Campbellovy polévky nebo Flowers či portréty slavných osobností z edice Carnegie Museum of Art. Zaujaly je i přebaly LP desek, mimo jiné i pro hudební skupinu The Rolling Stones nebo dobové plakáty či „portréty“ koček jménem Sam.

Výstava představila na 200 prací a ukázala, jak se Andy Warhol vypracoval na přelomu 50. a 60. let z reklamního kreslíře na vůdčí osobnost výtvarného směru POP–ART, a stal se tak výtvarníkem, který změnil vizuální vzhled moderního výtvarného umění 20. století.

V rámci exkurze studenti navštívili také „Památník Leoše Janáčka“ Moravského zemského muzea.

V budově Chleborádovy vily byla v r. 1908 zahájena výuka na varhanické škole a poté byl na zahradě postaven pro Janáčka domek. Jako ředitel varhanické školy se sem skladatel se svou manželkou a služebnou nastěhoval v roce 1910. V novém bytě zkomponoval všechna svá vrcholná díla, např. orchestrální skladbu Sinfonietta, kantátu Glagolská mše, opery Příhody lišky Bystroušky, Káťa Kabanová a další.

Studenti si v domku prohlédli zachovanou původní pracovnu. Zhlédli dokument o životě, tvorbě skladatele a také část z opery Příhody lišky Bystroušky ve velmi zdařilé animované verzi oblíbené jak u dětí, tak u dospělých.

Návštěvu doporučujeme i ostatním.

Mgr. Hana Šaini Hejová, Mgr. Iveta Höferová

Fotky z výstavy: https://www.gykovy.cz/cs/fotoalbum/vytiskni-si-andy-warhola