Vyškovští studenti v Evropském parlamentu

Ve dnech 26. – 28. 10. 2015 se patnáct vybraných studentů Gymnázia a SOŠZE Vyškov zúčastnilo návštěvy sídelního města Evropského parlamentu – Štrasburku, a to za doprovodu pana ředitele RNDr. Václava Klementa a profesora SOŠZE Mgr. Pavla Hanáka. Naše škola dostala pozvání od europoslance pana RNDr. Pavla Poce, které nám zprostředkoval pan senátor Ing. Ivo Bárek.

Studenti cestou do Evropského parlamentu nejprve navštívili Technické muzeum v Sinsheimu, kde si mohli prohlédnout širokou sbírku automobilů, motocyklů, letadel, lokomotiv a mnoho dalších technických zajímavostí. Zážitkem pro všechny byla prohlídka nadzvukových dopravních letadel Concorde a TU 144.

Další den byl věnován Evropskému parlamentu. Zde jsme měli možnost diskutovat přímo  s europoslancem Pavlem Pocem o současných problémech EU a dozvědět se mnoho zajímavého o organizaci, struktuře, způsobu práce a aktuální činnosti Evropské unie. Na závěr naší návštěvy jsme využili možnost živě sledovat část plenárního zasedání europoslanců. Viděli jsme na vlastní oči každodenní práci europoslanců, kteří právě řešili velmi aktuální téma imigrace.

V odpoledních hodinách, po návštěvě Evropského parlamentu, se všichni studenti přesunuli do centra Štrasburku. Na projížďce lodí mohli obdivovat místní architekturu a kvečeru si vychutnali krátkou procházku historickou částí města.

Na závěr bych ráda poděkovala jak škole, Gymnáziu a SOŠZE Vyškov a jejímu vedení, tak i poslanci Evropského parlamentu RNDR. Pavlu Pocovi a našemu panu senátoru Ing. Ivu Bárkovi, díky kterým se tento výjezd mohl uskutečnit. Já osobně jsem velmi ráda, že jsem měla možnost se ho zúčastnit.

Autor (fotografie i text): Michaela Bergerová