Nejlepší student 2015 a Nejlepší škola 2015 je z Vyškova!

Středoškoláci z celé republiky bojovali o titul Nejlepší student v pátém ročníku soutěže hodnotící jejich výjimečnost, studijní i mimoškolní aktivity. V konkurenci 121 přihlášených studentů z 80 škol celé České republiky byli odbornou porotou vybráni čtyři finalisté, aby přesvědčili o svých kvalitách ve finále soutěže, které se konalo 17. 6. 2015 v Jičíně.

Titul Nejlepší student 2015 vybojoval student naší školy Luboš Vozdecký – gratulujeme!

Titul Nejlepší škola 2015 vybojovala naše škola – Gymnázium a SOŠZE Vyškov.

„Přijeli k nám cenoví predátoři,“ zahájila slavnostní vyhlašování soutěže herečka Zdeňka Žádníková Volencová. A obratem zpřesňuje, že nejen chytrost je charakteristická pro „Nejlepšího studenta“, ale také dobrá duše – tato kombinace dává celému pojmu pravý smysl.

A jaký je recept k dosažení takových úspěchů? „Je to možná o odvaze podívat se na věci trochu jinak.“ uvedl Václav Klement, ředitel vítězné školy.

„Jsem z výkonů těch mladých lidí ohromen. V každém studentovi vidím kousek sebe, hlavně v jejich zaujatosti. Tak přesvědčivý projev na veřejnosti bych ale v jejich věku nesvedl. Finálové prezentace všech studentů byly bezprostřední, zajímavé a velice vyrovnané,“ sdělil za organizátora soutěže Vladimír Šulc po vyhlášení soutěže.

Nejlepší student v kategorii Nadějný vědec Luboš Vozdecký

Luboš se zabývá experimentálním studiem valivých pohybů. Za popis nových aspektů valivého odporu si získal uznání vědecké obce a sbírá významná ocenění, např. v mezinárodní soutěži pro mladé vědce EUCYS. Od Evropské komise ve Varšavě převzal prestižní cenu pro nejlepšího mladého vědce v Evropě. Na podzim 2014 byl přizván na konferenci pro mladé vědce ve Stockholmu – SIYSS, která proběhla při příležitosti předávání Nobelových cen. Chápání původu valivého odporu lze aplikovat při konstrukci materiálů s nižším valivým odporem. Ty by se uplatnily všude, kde je valivý odpor nežádoucím jevem (ložiska, pneumatiky atd.). „Každý objev je taky o štěstí, chce to mít tak trochu haluz,“ říká skromně Luboš.

Za svoje výsledky v průběhu středoškolského studia byl mnohokrát oceněn na úrovni školy, města, kraje. Dostal blahopřání z Úřadu vlády ČR. Za jedno z nejprestižnějších ocenění však považuje udělení ceny Učené společnosti České republiky při Akademii věd České republiky, kterou převzal v květnu na Karlově univerzitě ve starobylém Karolínu. Ve svém studiu bude Luboš pokračovat na University of Cambridge. Držíme mu palce a přejeme hodně úspěchů.

   

   

   

   

Odkaz na článek o soutěži: