Den plný hudby

Dne 2. 10. 2014 jsme se s hudebním seminářem zúčastnili jazzového koncertu v brněnském Besedním domě. Byli jsme usazeni na balkón, takže jsme měli velmi dobrý výhled a vše jsme krásně slyšeli. Představili se nám čtyři hudebníci, z toho jedna žena: Jana Koubková (zpěv), Jan Červenka (bicí), Jan Keller (violoncello a basová kytara) a Ondřej Kabrna (piano). Vždy před každou zahranou skladbou nám byla sdělena nějaká informace o jazzu samotném. Dozvěděli jsme se, že jazz vznikl v 19. století v Americe, a to v New Orleans, které je kolébkou této hudby. Z New Orleans také pochází jeden z nejznámějších jazzových hudebníků Louis Armstrong, známý i jako trumpetista. Zazněla spousta známých skladeb a dokonce i Summertime s českým textem, který napsal Jan Werich. Účinkující zabrousili i do staré klasické hudby. Zahráli nám totiž lehce upravenou skladbu od Johanna Sebastiana Bacha. Koncert byl velmi poutavý a všem se nám velice líbil. 

Simona Synková, 4. A

 
Večer téhož dne jsme se vydali do „Světa klavírů“, nedávno vzniklé expozice, která se nachází ve Vyškově na Žižkově ulici. Pan Berčík, majitel tohoto muzea, nám poutavě přiblížil historii nástroje, již doplnil o několik zajímavých příběhů týkajících se vzniku jeho království. Poté následovala druhá část našeho večerního programu, netradiční koncert. Jeho originalita spočívala v tom, že jsme si ve velmi příjemném, „kavárenském“ prostředí vyslechli nahrávky starých klavírních mistrů, které vznikly dříve, než gramofon nebo CD spatřily světlo světa. Tyto interpretace byly totiž zaznamenány na papírové hrací válečky, jež pracují na principu děrných štítků. A součástí Světa klavírů je několik přístrojů, které jsou schopny tyto válečky přehrát – velmi krásným zvukem a navíc i v dobré kvalitě, přihlédneme-li k jejich stáří. Příjemné posezení plné klavírních tónů tak bylo velmi zdařilou tečkou našeho „dne plného hudby“.
 
Dalimil Ševčík, 8.OB
 
    
    
  
  
 
Tímto bychom chtěli i poděkovat naší paní učitelce Mgr. Vlastě Šefčíkové, že nám obě akce zařídila, jelikož se nám tyto poznatky budou hodit i u naší maturitní zkoušky z hudební výchovy.