Urologie od A do Z

 

My, zdravotní asistenti  ze 3. ročníku, jsme navštívili hned dvě místa spojená s onemocněním močového systému.

Začali jsme nejprve ve vyškovské nemocnici 10. února na urologickém operačním sále. Velmi ochotná sestřička nám ukázala přístroje používané například k operaci zvětšené prostaty nebo k vytahování ledvinných a močových kamenů.  Nad sbírkou těchto kamenů jsme opravdu užasli – jeden byl dokonce ve velikosti vejce, další zase přesně kopíroval vnitřní prostor ledvinné pánvičky.

Další vědomosti o onemocnění ledvin jsme načerpali 12. února, kdy jsme spolu se 3. ZL navštívili dialyzační centrum firmy B. Braun Avitum Austerlitz s. r. o. ve Slavkově. Hemodialýza je proces čištění krve od škodlivých látek při selhávání ledvin. Měli jsme možnost vidět hemodialýzu jednu ze dvou variant „čištění “ krve přímo v akci. Ta probíhá právě v centru, kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavých a důležitých informací nejen od personálu, ale byli s námi ochotni mluvit i „napojení“ pacienti, kteří nám popisovali náročnost tohoto procesu z pohledu nemocného.

Druhou možností je tzv. peritoneální dialýza – tu už lze provádět doma. Tělo se tak čistí od škodlivin ne vně, ale uvnitř těla za pomoci speciálního roztoku podávaného do dutiny břišní přes katétr. I s touto metodou jsme měli možnost seznámit se blíže. Pacientka, která chodí jednou měsíčně na kontrolu, nám spolu s ošetřující sestrou vše důležité ukázala a vysvětlila.

Celé dopoledne se nám plně věnovala vrchní sestra Miroslava Marková a její kolegyně. Patří jim veliký dík, stejně jako sestřičkám z urologického operačního sálu vyškovské nemocnice.

Obě exkurze nám poskytly nevšední a jedinečné zážitky a vhodně doplnily naše teoretické znalosti získané ve škole.         

                                                                                                                    Markéta Zabloudilová, 3. ZA

http://www2.gykovy.cz/drupal2014/cs/fotoalbum/urologicka-exkurze