Zlatá šedesátá

Ve středu 29. 1. 2014 se konala audiovizuální přednáška ostravského filmového kritika a publicisty Martina Jirouška, tentokrát o filmu a literatuře z 60. let 20. století. Tento pořad, který byl určen pro studenty 3. a 4. ročníků, byl finančně podpořen komunitní nadací Tři brány.

Pan Jiroušek nejdříve hovořil o novinkách a „vychytávkách“, které se v šedesátých letech začaly ve filmu objevovat. Poté nás seznámil s literaturou, která se stala předlohou pro mnohé filmy natočené v této době. Zmínil například Vladislava Vančuru, Bohumila Hrabala, Ladislava Fukse, Arnošta Lustiga nebo Jaroslava Haška. V prezentaci jsme si mohli prohlédnout přebaly knih od těchto autorů a pan Jiroušek měl ke každé z nich krátký komentář. Poté už přišel čas na Jirouškovo nejoblíbenější téma – film. Dozvěděli jsme se, že první filmová škola vznikla v Rusku, nad čímž se mnozí podivili. Následně zmínil italský neorealistický film, který se stal inspirací pro českou filmovou novou vlnu, měli jsme možnost zhlédnout i krátkou ukázku s českými titulky. Dále jsme byli poučeni o českých režisérech a také o českém rodákovi Miloši Formanovi. Viděli jsme ukázky z filmu Spalovač mrtvol, Černý Petr, Hoří, má panenko, Lásky jedné plavovlásky nebo z oscarového Obchodu na korze. Ve filmu Lásky jedné plavovlásky z roku 1965 Forman poprvé obsadil Josefa Šebánka, který nebyl hercem a filmu dodal na celkové důvěryhodnosti.

Pan Jiroušek měl přednášku precizně připravenou. Zaujaly mě především ukázky filmů, obzvláště ta z filmu Černý Petr. Překvapilo mě také, že film šedesátých let doposud nic nepřekonalo. Domnívám se, že důvodem je obsazování „neherců“, originální humor a celková přirozenost filmů.

Fotografie z přednášky jsou v albu Jiroušek – Zlatá šedesátá.

Zuzana Hůlková, 3. A