ABC filmu

Dne 23. 5. 2013 se ve vyškovské knihovně konala audiovizuální přednáška o rané historii filmu určená studentům Gymnázia a SOŠZZE Vyškov. Akce, která byla uspořádaná ve spolupráci s Knihovnou Karla Dvořáčka a za finanční podpory komunitní nadace Tři brány, jsem se zúčastnila se svou třídou.

Ostravský filmový kritik a publicista Martin Jiroušek seznámil studenty s počátky kinematografie – nejdříve vysvětlil, jaká je podstata filmu, a promítal obrázky s optickými klamy, aby si diváci uvědomili, jak snadné je zmást lidské oko. Na tomto principu je totiž založen i samotný film. Seznámil nás také s prvním veřejným promítáním, které se uskutečnilo díky bratrům Lumierovým v r. 1895 v Paříži. Součástí přednášky byly mimo jiné také projekce mnoha ukázek z klíčových děl světové kinematografie. Zúčastnění zhlédli část prvního celovečerního filmu Cesta na Měsíc od George Méliése, dramatickou scénu z filmu Křižník Potěmkin, jeden díl amerického animovaného seriálu Kocour Felix z roku 1926 a mnoho dalších. Při krátké ukázce z českého filmu Spalovač mrtvol se Mgr. M. Jiroušek zmínil o propracovaných titulcích a důležitosti makrozáběrů, které filmu dodají na dramatičnosti.

Přednáška byla velmi zajímavá a pan Jiroušek svým vyprávěním dokázal zaujmout. Fascinuje mě historie, staré fotografie a samozřejmě i filmy, a proto jsem byla touto přednáškou nadšená. Především mě zaujal film Cesta na Měsíc, Příjezd vlaku a scény z avantgardních filmů. Přednášející nám také osvětlil dobový náhled na film – lidé se zpočátku domnívali, že je pouhou módní chvilkovou záležitostí. Nyní víme, že opak je pravdou. Dozvěděla jsem se mnoho nových informací a uvítala bych více akcí tohoto typu.

Zuzana Hůlková, 2. A

 

 

 

Nezařazené