Školní rok začíná

a my už jsme se nemohli dočkat semináře dějin kultury. Proto jsme se sešli „nanečisto“, abychom sestavili svoje kolektivní dílo, které jsme namalovali koncem školního roku. Tentokrát jsme si zvolili k přezvětšení obraz Oidipus a Sfinga od malíře Gustava Moreaua. Gustav Moreau je nazýván klasikem symbolismu a jedním z témat, kterými byl fascinován, byly právě příběhy z antické mytologie.

….Když Oidipus přišel do Théb, vládl tam hluboký smutek – město bylo sužováno Sfingou a také drželo smutek za zemřelého krále Láia. Oidipus se ihned vydal ke Sfinze a požádal ji o hádanku, jejíž znění bylo takovéto: “ Kdo chodí ráno po čtyřech, v poledne po dvou a večer po třech?“ Každé inteligentní stvoření ví, že to je člověk, a protože Oidipus nebyl žádný hlupák, odpověděl správně. Sfinga hlasitě zaúpěla a vrhla se ze skály do moře. Osudem jí totiž bylo určeno, že pokud někdo rozluští její hádanku, musí zahynout….

Obraz jsme malovali olejovými pastely, a jaká panovala při práci nálada, a jak se nám to podařilo, můžete posoudit sami, podle následujících fotografií.

Studenti semináře DK

 

 

 

Nezařazené