Letní sportovní kurz studentů 3. B, MA a MB – Nové Mlýny

Dnem 20. 6. 2011 byl zahájen letní sportovní kurz  studentů 3. B, MA a MB na vodní nádrži Nové Mlýny. Sraz proběhl celkem bez komplikací. Vyrazili jsme velmi stylovým autobusem značky Karosa směrem k Brnu. Tento jedinečný autobus jsme opustili u Sconta a na kolech se vydali dál do naší cílové stanice, kterou byl kamp Mars u nádrže Nové Mlýny. Zde jsme setrvali až do pátku a většina aktivit probíhala právě na tomto místě.

Po zvládnutí 43 km z Brna do kempu jsme se ubytovali, lehce si odpočinuli a seznámili se s teorií windsurfingu. V úterý byl zahájen samotný výcvik, v průběhu kterého jsme byli rozděleni do tří skupin se samostatným programem na následující dny. Naše skupina začala půldenním výletem na Dívčí hrad. Potom jsme pokračovali výcvikem na windsurfech, avšak při nepřízni větru, který foukal až příliš, se výcvik moc nedařil. Ale i tak jsme vytrvali až do konce. Poté jsme si vyzkoušeli skákací boty – velmi zajímavá a zábavná zkušenost!

Na středu jsme měli naplánovaný geocaching čili hledání ukrytých pokladů pomocí GPS. Jako jedné z mála skupin se nám povedlo tzv. kešku najít. Na obranu jiných družstev musím říct, že byla velmi dobře schovaná a nebýt nápaditého Kristiána, určitě bychom ji nenalezli ani my. Odpoledne jsme měli druhou část výcviku na surfech. Tentokrát už vše šlo o hodně lépe díky počasí a také díky tomu, že jsme měli již částečně zvládnuté základy. Dle mého názoru se jedná o velmi zajímavý sport, ale i velmi obtížný vzhledem k tomu, že jste závislí na počasí. Je také fyzicky náročný, zejména pokud nemáte dostatečně zvládnutou techniku. Řekl bych, že začátky windsurfingu jsou mnohem obtížnější než například zvládnutí základů jízdy na snowboardu.

Dalším bodem našeho programu byl kiting. Je to na první pohled taková nevinná dětská hra –  pouštění  draka -, avšak v tomto případě jde o draky daleko větších rozměrů. Proto mají díky síle větru neuvěřitelnou sílu, dokážou  pohnout i s člověkem vážícím 80 kg, a to i když stojí nohama pevně na zemi. Viděli jsme i ukázku kitingu na vodě – naskytl se nám velmi impozantní pohled na draka, který měřil zhruba 2,5 x 0,7 m .

Na předposlední den jsme měli v plánu celodenní výlet na kolech. Vyrazili jsme do Lednice a k Janovu hrádku v blízkosti lednického zámku. Tento areál nás okouzlil také svými přírodními krásami, zejména zámeckým parkem, který postupně přechází v malý lesík. Janův hrádek je velmi kuriozním hrádkem, neboť byl postaven jako zřícenina – romantické místečko pro šlechtu. Tento výlet jsme zakončili dobrým obědem. Já s přáteli jsme se podívali do restaurace U Tlustých, která je doporučovaná Zdeňkem Pohlreichem. Vařit zde tedy opravdu umějí :D.

Poslední den byl poměrně hektický vzhledem k balení a dokončování zbývajících bodů našeho programu. Avšak nakonec jsme vše zvládli a zdárně jsme se dopravili domů do Vyškova.

Závěrem mohu říct, že se tento sportovní týden opravdu povedl. Nikdo nebyl závažně zraněn a já i mí spolužáci jsme si ho opravdu užili. Jistě bych novomlýnský letní výcvikový kurz doporučil i následujícím třeťákům.                                                         

Lukáš Gron  a spol. MB

Nezařazené