Návštěva Moravského Krumlova a Jaroměřic

Dne 4 .5. 2010 se výtvarný a hudební seminář vydal na exkurzi. Během cesty nám naši spolužáci, kteří měli referát, řekli , co nás čeká a nemine. První byl o českém malíři A. M. Muchovi, tedy naše první zastávka byl Moravský Krumlov, kde jsme mohli zhlédnout jeho Slovanské epopej.

Přáním malíře bylo, aby se tomuto obrazovému cyklu dostalo v Praze náležitého umístění. Tento problém se v současnosti řeší, takže je otázkou času, kdy se z malých a nevyhovujících prostor Krumlovského zámku přestěhuje do Prahy. Proto jsme využili jednu z posledních možností.

Slovanská epopej, životní dílo A. M. Muchy, je cyklus obrovských maleb (cca 8 x 6 m) zachycující historii Slovanů. Dojem z těchto maleb byl více než silný.
Po krátkém rozchodu ve městě pro nás bylo přichystáno překvapení ve formě zastávky u kaple sv. Floriána nad Moravským Krumlovem spojené s poutavou legendou o vzniku této památky.

Dále jsme v cestě pokračovali do Jaroměřic nad Rokytnou. Vyslechli druhý referát, v němž jsme se dozvěděli o českém hudebním skladateli F.V. Míčovi, který složil první českou operu – O původu Jaroměřic.

Hlavní dominantou tohoto města je zdejší zámek, který jsme jeli navštívit. Měli jsme možnost zhlédnout velké sály plné obrazů zdejších majitelů zámku, malé salonky s překrásným nábytkem a keramikou, tajné chodby pro služebné dokonce i malou koupelnu.
Po dalším rozchodu ve městě jsme nakonec nasedli do autobusu a po vydařené exkurzi se všichni zdrávy vrátili domů.

Peťa Juppová, Honza Derka, Domča Vlachová

Nezařazené