GIS Day

GIS Day

V rámci „GIS Day 2009” – den geografických informačních systémů – pořádaném ve více jak 80 zemích celého světa se i naši studenti mohli seznámit s technologiemi, které ovlivňují náš každodenní život.

Jednou z pořádajících organizací v České republice byla Katedra geografie Masarykovy univerzity v Brně, která nás pozvala 20. listopadu do specializované učebny. Devatenáct studentů tercií mělo možnost se s GIS prakticky seznámit. Po úvodní přednášce: „Co je to GIS“, následovala praktická část. Podle pracovních listů měli studenti za úkol v programu ARC Explorer Java Edition, vytvořit mapu historie rozšiřování EU. Toto téma bylo zvoleno záměrně, protože Evropská Unie byla učební látkou posledních hodin zeměpisu. Každá dvojice podle pracovních listů, ve kterých byl podrobný popis úkolů, pracovala na své vlastní mapě. Musely si poradit s výběrem vhodných barev, popisků a celkovým vzhledem jejich výsledné mapy. Všichni tento úkol zvládli a na závěr bylo oceněno pět dvojic. Na chodbách si studenti prohlédli výstavu “Dálkový průzkum Země se představuje“.

Zjištění, že si každý může mapu vytvořit sám na počítači, než jí pracně ručně vybarvovat bylo jedním z cílů návštěvy této akce. Zároveň jsme chtěli studenty motivovat k chystanému zeměpisnému kroužku, který začne od druhého pololetí a jeho náplní bude právě práce s GIS.

Nezařazené