Naši studenti míří do vesmíru

Podívat se do vesmíru, to je sen mnoha lidí. Studenti našeho gymnázia mají takovou příležitost na dosah ruky. Již několikrát mířili vysoko, ale tentokrát si stanovili opravdu velký cíl – Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Nedostanou se sice na její palubu fyzicky, ale plánují tam vyslat své duševní vlastnictví.
 
Pět studentů naší školy, jmenovitě: Oskar Tvrďoch, Maxim Sopko, Daniel Dvořák, Matyáš Palásek a Jiří Radomil přijali výzvu účastnit se mezinárodní soutěže Mission Space Lab. Cílem mise je navrhnout a sestavit počítačový program, který bude na ISS plnit vědecký úkol. Studenti dostanou k dispozici 10 minut strojového času vesmírného počítače, aby jejich program po tuto dobu shromažďoval a analyzoval data z přístrojů na palubě lodi a co nejpřesněji určil její průměrnou cestovní rychlost na své oběžné dráze kolem Země.
 
Pětičlenný tým studentů s názvem Sirius má nyní měsíc na to, aby pomocí programovacího jazyka Python sestavil kód, který bude zaslán do Evropské kosmické agentury (ESA). Zde projde bezpečnostní kontrolou a pokud splní požadavky a obstojí v konkurenci dalších týmů, bude vyslán a ve finále spuštěn na ISS. Tým pak získá od ESA certifikát o plnění úkolu a také autentická data včetně fotografií Země, které svojí činností na ISS pořídí.
 
Za celý tým Maxim Sopko 2.A
 
(fotografie ISS, autor NASA)