Tři stateční

Prostřednictvím paní učitelky Plevové se žáci naší školy dozvěděli o filozofické soutěži “Nebojme se myslet”, jež se 16. prosince již 13. rokem konala na půdě Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Za 90 minut museli všichni účastníci napsat vlastní esej na citát slavného myslitele. Naši školu reprezentovali Stanislav Adler, Vanda Matušková a Denisa Michalíková, všichni ze 4.B.

 

Ranní vlak si u nás hodinové zpoždění napravil svými teplými a pohodlnými sedadly. Cestu do severní části Moravy jsme si krátili hovory na různá témata. Městská hromadná doprava nás dopravila až před prastaré dřevěné dveře fakulty.

 

Psalo se v moderní posluchárně, které dominovala obří nástěnná projekce, na níž běžel humoristický fotbalový zápas filozofů. Na výběr bylo z pěti citátů. Všichni tři jsme si nezávisle na tom druhém vybrali existencialistický citát Sartrův: “Život není ničím před tím, než ho žijete, avšak na vás záleží, abyste mu dodali nějaký smysl, a hodnota je ten smysl, který si vyberete.”. Doufejme, že jsme měli šťastnou ruku.

 

Tento den jsme si moc a moc užili. Všechno cestování jsme zvládli a snad i ta naše díla nebudou mezi nejslabšími. Navíc jsme si skvěle popovídali, čímž se naše kamarádství ještě utvrdilo. Bylo to též příjemné rozbití předvánočního stereotypu, jenž nás všechny zlehka a pomalu podemílal. Tento výlet nám nalil novou energii do těl a lepší náladu do hlav. Ona nálada přišla opravdu vhod, zvlášť před Vánocemi.

 

Stanislav Adler, 4. B