Odborná vzdělávací exkurze na SOŠ a SOU Vyškov

Výklad Ing. Petra Haláka

V pátek 13. 5. 2022 se studenti 3. ročníku oboru obchodní akademie z Gymnázia a SOŠZE Vyškov zúčastnili vzdělávací aktivity na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Vyškov. Cílem bylo seznámení našich studentů s moderními CNC technologiemi, využívanými v soudobé průmyslové výrobě. Tyto technologie přispívají k postupnému nahrazování stereotypní lidské činnosti, k automatizaci a zvýšení kvality a přesnosti výroby, což jsou hlavní požadavky moderní výroby.

Studenti obchodní akademie založili na začátku školního roku reálnou studentskou společnost SignTag, která se zabývá prodejem přívěsků a klíčenek se znameními zvěrokruhu z nerezové oceli. Tyto výrobky programovali a vyráběli studenti – společníci z výrobního úseku pod dohledem učitele odborného výcviku ze SOŠ a SOU Vyškov. Zmíněná aktivita je ukázkou propojení výukové činnosti studentů různých středních škol.

V rámci názorných aktivit se studenti seznámili s technologií výroby i obsluhou CNC strojů, kterými je SOŠ a SOU Vyškov vybavena jako jediná SOŠ v České republice. Vyzkoušeli si naprogramování i výrobu výrobků, které si odnesli domů.

Podle reakcí byli studenti s touto praktickou aktivitou spokojeni. Zaujatě poslouchali celý odborný výklad, aktivně se zapojili do výrobního procesu a ocenili technické zázemí, které SOŠ a SOU Vyškov vytváří svým studentům.

Vyrobené výrobky