Opravdu silné „SÍLY OKAMŽIKŮ“

„…nevidomá paní chytila mou ruku, chvíli mě za ni držela a pak mi řekla, že jsem moc dobrý člověk a bude mě mít navždy ráda – V TEN OKAMŽIK SE JÍ ZASTAVILO SRDCE – a já, já už jí nedokázala pomoci…“ (Kristýna a její silný okamžik z brigády v domově důchodců)

Takovýchto silných příběhů jsme slyšeli ve školním kole psychologické olympiády celkem jedenáct. Letošního tématu „Síla okamžiku“ se žáci zdravotnických oborů zhostili tak poutavě, že husí kůži střídaly slzy v očích a v některých chvílích se člověku zastavoval i dech.

Například Adam nám pověděl, jak nikdy nezapomene na okamžik, kdy se mu podařilo zachránit resuscitací malé dítě. Jiná studentka popsala, jak silné bylo pro její rodiče, když zjistili, že se narodila s nádorem. Opravdu odvážně jedna ze soutěžících sdělila, že je adoptovaná a má jinou rasu. Kontroverzní a zároveň poučný příspěvek zazněl z úst Lucie, která varovala před následky sdílení soukromí na sociálních sítích pomocí šokujících pravdivých příběhů. Dále dvě soutěžící přispěly onkologickými kazuistikami, z nichž jedna byla srdceryvnější než druhá, a pouze jedna z nich dopadla optimisticky. Markéta, milovnice zvířat, popsala, jak probíhá psí eutanázie. Další studentka zase s nadsázkou sobě vlastní popovídala příhody s mentálně retardovaným bratrem, takže jsme zjistili, že vlastně celý její život je opravdu silný okamžik, a já jsem pochopila, proč je taková, jaká je – na nic si nestěžuje a všeho si užívá.

Aby vše nevyznělo jen dramaticky, tak vnesla stále optimisticky naladěná Natálka do vážných chvil pobavení tím, že nám popsala své zážitky s poruchou ADHD, ze které si během života udělala vlastně přednost. 

Co k tomu dodat? Letos jsem byla velmi ráda, že jsem nezasedala v porotě, protože pro mě jsou vítězové naprosto všichni. Jeden příspěvek byl lepší než druhý a u každého jsem si myslela, že určitě vyhraje. Po ukončení jsem si řekla:

„TAK TO BYLA OPRAVDU SÍLA OKAMŽIKŮ“          

Mgr. Šárka Trávníčková

Foto: Mgr. Iveta Höferová

 

Gratulujeme vítězkám a zároveň přejeme mnoho úspěchů v krajském kole!

  1. Sabina Kohoutková
  2. Lucie Stušková
  3. Markéta Leciánová

 

http://www.gykovy.cz/cs/obsah/psychologicka-olympiada-skolni-kolo-2018-2018