Literárně-historická exkurze do Prahy, 6.-7. 9., Oktáva A+B

6. – 7. září 2018 jeli oktaváni na literárně-historickou exkurzi do Prahy. Program byl zaměřen na méně klasické seznámení s hlavním městem. Po centru nás provedli bezdomovci, šli jsme do Židovského muzea, v Národním divadle jsme zhlédli inscenaci Maryša a v galerii DOX různé výstavy.

Několik postřehů a dojmů z hlavních bodů programu:

  • Prohlídka centra s bezdomovcem – obavy z neznámého, dva různé světy, odvrácená strana, komunikace s někým, koho běžně nepotkávám, zamyšlení, jak může vysokoškolák a úspěšný podnikatel takhle skončit, hygiena bezdomovců, hlavně žen, nový, nezkreslený pohled, autentické, tváří v tvář, soucit.
  • Židovské muzeum – výukový program Dobrodruhy proti své vůli – osudy lidí, kteří se stali uprchlíky, seznam jmen mrtvých na stěnách synagogy, obrázky dětí z Terezína, vydržím to asi tři minuty, pak rychle odcházím.
  • Galerie současného umění DOX – umění zasahující do politiky, potvrzující slepotu lidí; výstava #DATAMAZE – My jsme internet, svět, do kterého se noříme – ale zároveň před ním utíkáme. Slovník ukradených hesel (8 svazků).
  • Národní divadlo – Maryša – bizarní zpracování; děsivý moment, kdy se kulisy uzavřou a Maryše mizí možnost útěku, končí období volnosti.