Nácvik evakuace imobilních klientů z hořícího sociálního zařízení

Naši studenti 1. ročníku zdravotnického lycea měli ve středu 23. května výjimečnou příležitost vyzkoušet si, jaké je to „být na vozíčku“ nebo úplně nepohyblivý a upoutaný na lůžko. Jako figuranti pomáhali při hasičském cvičení v Chráněném bydlení Vyškov.

Po přivolání záchranné jednotky pro imaginární požár přijelo na místo několik hasičských jednotek z Vyškova a okolí a okamžitě byla zahájena evakuace tělesně hendikepovaných obyvatel v podobě našich žáků.

Každý měl hrát svoji roli a nesměl hasičům jejich práci nijak ulehčovat. Z prvního patra bylo vyproštěno 8 vozíčkářů, ze druhého podlaží byli doslova odneseni 3 ležící klienti a jedna částečně pohyblivá vozíčkářka. Ve třetím patře pak byly slečny, které jakožto personál byly před plameny zachráněny přes balkon za pomocí speciálního výsuvného koše.

Na závěr, až byli všichni v bezpečí evakuováni, proběhlo zpětné vyhodnocení akce. Hlavní velitel zásahu probral se studenty nejen jejich pocity z adrenalinového zážitku, ale hlavně, zda nedošlo k nějakému problému nebo komplikaci.  

Závěrem třeba říci, že máme dobře připravené hasiče, kteří všechny „klienty“ zachránili.