Animované odpoledne

29. 3. 2016 jsme do hodiny výtvarné výchovy v tercii a kvartě pozvali pana Cyrila Podolského, autora animovaných filmů, hudebních klipů a reklam. Podílel se například na seriálech Králíci z klobouku, Pat a Mat, na seriálu večerníčků Krysáci pracoval jako autor, scénárista, režisér i animátor.

Pan Podolský žákům poutavě popisoval vznik animovaného filmu – od prvotní inspirace, možného propojení s literární předlohou, přes návrh a výrobu loutky, rekvizit, kostýmů a filmové dekorace až po dabing a animaci na hudbu. Vysvětlil také, kolik profesí se na výrobě filmu podílí, jak dlouho trvá a kolik práce obnáší natočit jednu minutu nebo jak se liší postupy a triky evropské a zámořské kinematografie.

Zajímavý výklad dokládal autor filmovými ukázkami své tvorby. Přivezl také svoje „herce“ – postavičky animovaných večerníčků – a další rekvizity. Jeho přednáška nám umožnila nahlédnout pod pokličku filmovým tvůrcům. Dnes už se na animované scénky budeme dívat jinak: s vědomím, jak triky vznikají, a s obdivem, kolik úsilí, času a umu jim jejich tvůrci věnovali.