Hodina programování pro každého

Během týdne 7.-13. prosince, kdy slavíme Týden vyučování informatiky, se žáci naší školy zúčastnili celosvětové akce nazvané Hour of code™ (Hodina kódu), zaměřené na tvorbu různých programů a her. Na začátku hodiny informatiky jsme zhlédli videa, kde jsme mohli vidět světové programátory, jako jsou Mike Zuckerberg nebo Bill Gates. Poté jsme si sami vyzkoušeli, jaké to je naprogramovat si jednoduchou hru. 

Vybrat jsme si mohli z několika her, a to například hru Star Wars a pro některé dobře známý Minecraft. Hodně spolužáků, včetně mě jsme si zvolilo právě tento kostičkovaný svět, kde jsme pomocí jednoduchých příkazových řádků pohybovali s postavičkou, stavěli dům, sázeli stromy nebo také stříhali ovce. Během hry nás občas provázelo krátké video se známými programátory, ale také se nám představil Barack Obama a několik vrcholných sportovců.
Mnoho z nás si tak trochu odlišnou hodinu informatiky užilo. Získali jsme na zdlouhavé a pro některé i trochu nudné programování jiný, pozitivní pohled a také jsme zjistili, že všelijaké programy nás provází na každém kroku.
Karolína Hájková, 2. A
 
„Hour of Code™“ (hodina kódu) je národní iniciativa utvořená z Computer Science Education Week[csedweek.org] (Týden informatiky) a Code.org[code.org] za účelem úvodu do jedné hodiny informatiky a programování pro miliony studentů.