Student vyškovského gymnázia pojede na mezinárodní astronomickou olympiádu do Litvy!

Ke hvězdám nevzhlížejí jen básníci, snílci a zamilovaní, ale také student tercie B vyškovského gymnázia Martin Orság. Ten to ovšem dělá přes svůj hvězdářský dalekohled. Proto se také zapojil do astronomické olympiády. Nejprve bez problémů postoupil do krajského kola, které se konalo v Brně.

Krajské kolo vyhrál a hurá do Prahy, kde ve dnech 24. – 25. května tohoto roku proběhlo celostátní kolo olympiády. Umístil se na krásném šestém místě, ale co bylo důležitější, postoupil na soutěžní soustředění do Valašského Meziříčí. Toto soustředění byla jakási „baráž“ o postup na mezinárodní olympiádu. Od 10. do 12. června 2013  studenti z celé republiky soutěžili o čest reprezentovat svoji vlast. Obrovskou radost udělal nám všem, když vyhrál a stal se jedním z pěti členů reprezentačního týmu České republiky.

Tři studenti tohoto družstva jsou z kategorie alfa, jde o žáky 8. a 9. tříd ZŠ, tercií a kvart víceletých gymnázií, sem patří i Martin. Dva studenti jsou z kategorie beta – studentů 1. a 2. ročníků, kvint a sext gymnázií. Mezinárodní astronomická olympiáda se bude konat v Litvě po prázdninách ve dnech 6. – 14. září 2013.

Až  někdy v létě během krásné bezměsíčné noci pohlédnete na oblohu, bude se na ni pravděpodobně dívat také Martin. Možná vás napadnou verše, které budou opěvovat krásu hvězd a snad si vzpomenete na studenta, který chce vědět o hvězdách co nejvíc. Držíme palce celému reprezentačnímu týmu a Martinovi obzvlášť.

 

 

Nezařazené