Beseda s psycholožkami (prosinec 2012)

Dne 29. 11. 2012 jsme se seminářem společenských věd navštívili Poradnu pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy ve Vyškově. V poradně se nám věnovaly psychologické poradkyně paní Mgr. Kočárová a Mgr. Musilová. Seznámily nás s tím, jak poradna funguje a na jaké problémy se zaměřuje, co znamená být psychologem nebo dokonce akreditovaným supervizorem, jako v případě paní Kočárové. Dozvěděli jsme se, jakou školu musí psycholog vystudovat a také to, že pokud chcete být dobrým psychologem, měli byste absolvovat psychoterapeutické výcviky.

I když může název poradny mást, zdejší psychologové se nezaměřují jen na rodinu a vztahy okolo ní. Může sem přijít kdokoliv s jakýmkoliv problémem, snaží se mu pomoci anebo mu doporučí specializovaného psychologa na daný problém. Do poradny může přijít jednotlivec, pár, nebo dokonce i rodina. Záleží na druhu problému, se kterým sem jedinec přichází. Ze všeho nejdůležitější je získání důvěry mezi klientem a psychologem, potom se společně pokusí najít cesty k řešení problému.

Dostali jsme také prostor pro naše dotazy, na které nám psycholožky rády odpověděly. Odpovědi nebyly vždy jasné, přece jenom každý člověk se chová jinak a snáší problémy různým způsobem, ale pro nás byly dostačující a donutily nás se zamyslet.

Myslím, že můžu říct za celý seminář, že návštěva poradny pro nás byla velice poučná, zajímavá a že se nám moc líbila. A odhodlání některých z nás, stát se v budoucnosti psychology, ještě více utvrdila.

Veronika Jelínková, MB

 

 

Nezařazené