V pátek 7. dubna jsem se my – francouzštináři ze všech ročníku – sbalili a jeli do Brna. V rámci festivalu Bonjour Brno, který pořádá Francouzská aliance jsme se v Otevřené zahradě na Obilním trhu seznámili s šéfkuchařem pocházejícím z Francie. François se před sedmi lety přestěhoval do ČR za studiem, přesto na svůj rodný jazyk nezapomněl.

A co vše jsme dělali? Do roztopené pece jsme dali kváskové těsto a po cca 30 minutách vytáhli výborný chléb, který nám později posloužil jako příloha k salátu z polníčku, rukoly, mrkve a mnoha dalších ingrediencí. Smícháním medu, hořčice (pravé dijonské samozřejmě) a mnoha druhů octu, o kterých jsem neměla ani ponětí (malinový a ořechový se asi nedá jen tak sehnat), jsme stvořili tu nejlepší salátovou zálivku ze všech. Nakonec jsme se naučili dělat pravé belgické pralinky truffles.

Po všem tom velkém vaření jsme společně zasedli ke stolu a všechny naše výtvory nechali kolovat. Největší zájem byl ale o chléb, kterého byl pro nás nedostatek (což je velká škoda, byl totiž moc dobrý). Sálat jsme si mohli dochutit oříšky nebo bylinkami, které rostly všude kolem nás.

Počasí nám sice moc nepřálo, při sbírání bylinek na salát a na čaj jsme trochu zmokli. Někteří z nás si odvezli i nachlazení, ale i tak to stálo za to.

À bientôt!