Již tradičně Knihovna Karla Dvořáčka pořádá literární soutěž pro mladé tvůrce. Psaní do šuplíku je sice v pořádku, ale nikdy není od věci plnou zásuvku otevřít a nechat některému z děl okusit slávy světa. Porota Vyškovského cedníku se totiž skládá z profesionálů, kteří se nebojí objektivně dílo zhodnotit. Zjistíte tak, zda jste šlápli vedle a příště zkusíte odlišné téma, nebo zda jste se příběhem trefili do vkusu ostatních a váš literární um je na vysoké úrovni. Tak či tak, nebojte se svými díly podělit s ostatními. Příležitost máte hned v příštím ročníku Vyškovského cedníku.

Vyhlášení letošního 10. ročníku se konalo 29. března v sále knihovny. Sešla se nejen porota a soutěžící, ale i rodiče, vyučují a literární nadšenci z celého regionu. Z celkových 46 děl bylo oceněno 8 prací ve třech kategoriích. Letos se dokonce zúčastnili i čtyři chlapci, kteří sice nedosáhli na pomyslné stupně vítězů, ale již jejich účast znamená malé prolomení dívčí nadvlády.

První kategorie se účastnili žáci ve věku 11 až 15 let a to s tématem Čím to je? Z naší školy se umístila na 2. místě Jana Dolejšová z KA s příběhem s názvem Opora.

Druhou kategorii naprosto ovládly spisovatelky z Gymnázia. V tématu Dar, kdy soutěžili studenti mezi 15 až 19 rokem, zvítězila vánoční povídka s nečekanou pointou. Příběh Milionové Vánoce napsala Veronika Tupá z MB. Na druhém místě se umístila Monika Kasperová ze třídy 3.B s dílem Nesnáším bipolární poruchu… je skvělá! Pomyslnou bronzovou medaili se odnesla Lucia Tutková ze 3.AK s příběhem s názvem Andělé mezi námi. Posledním oceněnou prací v kategorii je Prázdná mysl od Pavly Dordové z 1.B, která získala čestné uznání.

Třetí a zároveň poslední kategorie je relativně mladá. Knihovna ji totiž zařadila do soutěže teprve před pár lety. Je určená autorům starším 20 let a letos vzbuzuje k zamyšlení nad citátem J. R. R. Tolkiena: „Odvaha se nachází na nepravděpodobných místech.“ V této kategorii nebylo uděleno žádné místo, nicméně byla oceněna dvě díla čestným uznáním. Jedno z nich získala absolventka Kateřina Orságová s prací Říci si sbohem.

Všem oceněným gratulujeme a přejeme jim mnoho úspěchů v dalších literárních krůčcích.

Sborník oceněných prací naleznete na stránkách Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově.

Foto: Knihovna Karla Dvořáčka