Zajímalo vás někdy, jaké to je sbalit si svůj majetek do jednoho batohu a vyrazit na několik měsíců do surové divočiny? Jak moc vás taková cesta dokáže změnit? Odpovědi na vaše otázky a mnohem víc vám poskytne autobiografická kniha Divočina od Cheryl Strayed.

Život mladé, vesměs nesympatické a nerozumné Cheryl se zdá být zcela ztracený. Po té, co jí zemře matka a ztratí kontakt s otcem i sourozenci, se Cheryl zaplete s několika muži, čímž dovede ke zkáze i své doposud perfektní manželství. Po rozvodu Cheryl pátrá po formě utěšení a naděje na světlejší zítřky, které objeví v její nové známosti – Joeovi. Ten však její slabosti využije a nabídne jí heroin. Cheryl nabídku přijme, neboť se jí zdá, že úleva, kterou jí drogy mohou nabídnout je přesně to, po čem nyní celým tělem i duší touží. Začne padat do drogového opojení čím dál častěji, až si nakonec sáhne na úplné dno. Když už se zdá, že tady její cesta nadobro končí, něco se v ní zlomí a rozhodne se zmáčknout pomyslný restart. S pomocí bývalého manžela se rozejde s Joem, zbaví se závislosti na drogách a učiní největší rozhodnutí jejího života. Vyrazí na vysokohorskou trekerskou stezku táhnoucí se pohořími východního pobřeží USA – Pacific Crest Trail.

My se s Cheryl setkáváme až na začátku její cesty a teprve s pomocí retrospektivních náhledů do její minulosti se seznamujeme s tím, co její cestě předcházelo a co tvoří onu nevyzpytatelnou touhu pokračovat dál i přes všechny nástrahy, které musí překonat.wild-reese-witherspoon-film Jednou z jedinečných záležitostí Divočiny je, s jakou surovostí a upřímností Cheryl svůj příběh podává. Je k sobě kritická, nemilosrdná a je si vědoma svých chyb, ovšem stále dělá další. Cheryl porušuje notoricky známý standart hlavního hrdiny. Není to šedá myška s obrovským skrytým potenciálem, ani kráska s osudem zachránit svět. Ve své podstatě je to jen naivní ztracená žena, která udělala spoustu chyb a řešila je snad tím nejhorším dostupným způsobem, proto se vám ani nebude chtít jí litovat. Pravdou také je, že příběh samotný postrádá jakoukoliv zápletku. Celá kniha vypráví o její cestě. Míle mine míli a vy čekáte, jestli se jí konečně něco stane – nějaký zlom, tragédie, akce. V několika prvních kapitolách knihy jsem se dokonce sama sebe ptala, proč to vlastně čtu, když je to v podstatě jen zdlouhavý příběh o tom, jak osamělá dívka putuje divočinou na pokraji svých sil jen proto, aby si uvědomila, jak hloupá byla. Jednoho dne však dočtete poslední stránku, zaklapnete knížku a pak to přijde. Zdlouhavost se přemění v pochopení utrpení, které Cheryl podstoupila a zjistíte, že jedině touto cestou je možné, aby na čtenáři něco zanechala. Nejde totiž o její fyzickou cestu, byť byla velice vyčerpávající a nepříjemná. Nejde o žádnou akční zápletku. Jde o cestu, kterou Cheryl podnikla duševně. Jde o její odhodlání, odvahu, pokání a uvědomění si svých chyb. Cheryl svoji cestu dokončuje jako úplně jiný člověk rozhodnutý začít žít tak, aby se ta to nemusela stydět.

Divočina je silná kniha, která nenechá nikoho lhostejným. Je neotřelá, poutavá, realistická a nesmírně fascinující a rozhodně ji doporučuji všem, kteří mají rádi knihy s posláním.

Veronika Tupá, XB